fbpx
Συνδέσου με το SomaPnevma
Facebook
Instagram
Youtube
Εγγραφή στο Newsletter
Pop-up Image

Καλωσήρθες στο SomaPnevma!

Εδώ θα βρείς χρήσιμες συμβουλές, ωραίες ιστορίες και ιδιαίτερα προϊόντα που σε εμπνέουν να ζεις ακόμα καλύτερα!

Τo SomaPnevma είναι ένα site & eshop που σε εμπνέει να ζεις ακόμα καλύτερα!
  • No products in the cart.

Ένα Διαφορετικό Ταξίδι: Μογγολία

Ένα Διαφορετικό Ταξίδι: Μογγολία

Το 2018 η Seti Κοντούζογλου έκανε ένα μαγικό ταξίδι στην Μογγολία.

Ένας προορισμός που ελάχιστοι έχουν πάει, κάποιοι έχουν ονειρευτεί και όλοι θα αποκόμιζαν κάτι διαφορετικό. Μιλήσαμε με την Seti Κοντούζογλου, που μας μεταφέρει με τον φωτογραφικό φακό της, στιγμές και αναμνήσεις από ένα μέρος, που είναι σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος.

Οι κυνηγοί αετών είναι Καζάκοι που μένουν στην Μογγολία. Έμειναν εκεί, κατά την διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου στο Καζακστάν. Παλαιότερα το κυνήγι αετών προσέφερε τροφή και προστασία για το κρύους μήνες, λόγω της γούνας τους. Πλέον απλά προσπαθούν να διατηρήσουν την κουλτούρα. Δυστυχώς τα νέα παιδιά δεν ενδιαφέρονται πλέον για αυτό και μετακομίζουν σε πόλεις για να βρουν δουλειά. Η τέχνη του κυνηγιού μαθαίνεται από πατέρα σε γιό.
Tsagan Suvarga- Φωτογραφία της Άσπρης Στούπας από ψηλά
Baga Gazriin Chuluu. Βράχια & Δρόμοι χωρίς κανόνες.
Tsagaan Suvarga - Ο αέρας & τα ορυκτά έχουν δημιουργήσει αυτούς τους απίθανους χρωματισμούς.

Μογγολία

Μοναδικά Χρώματα

Όρη Bayanzag στην έρημο Gobi. Τα πρώτα αυγά δεινοσαύρων βρέθηκαν εδώ.

Λίμνη Tolbo στην Μογγολία 

 
Οι κυνηγοί αετών χρησιμοποιούν είτε δίχτυα για να πιάσουν νέους αετούς ή παίρνουν αυγά από τις φωλιές. Χρησιμοποιούν πάντα θηλυκούς χρυσούς αετούς που είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος και καλύτεροι κυνηγοί από τα αρσενικά. Τον πρώτο μήνα το κρατάνε στη σκηνή τους για να συνηθίσουν τις μυρωδιές και τους ήχους. Έπειτα τους μαθαίνουν ισορροπία στα χέρια τους ή σε ένα ξύλο. Το πιο δύσκολο είναι μάθουν στον αετό να επιστρέψει στο αφεντικό του αφού πετάξει. Χρησιμοποιούν διάφορες σφυρίχτρες, φωνές ή ακόμα και τροφή. Πάντα μένουν μαζί με το αφεντικό τους, για να ενδυναμωθεί η σχέση τους. Πιστεύουν ότι οι αετοί είναι μέλη της οικογένειάς τους.
Λύκος: Πιάνουν τα μικρά λικάκια και τα κρατάνε σαν κατοικίδια, δεμένα με αλυσίδα. Ο λύκος είναι ο χειρότερος εχθρός τους, γιατί τρώει τους αετούς. Όταν οι λύκοι μεγαλώνουν και γίνονται επιθετικοί, τους θανατώνουν. Το συγκεκριμένο λυκάκι ήταν χαριτωμένο σαν μικρό κατοικίδιο, παρόλο που είχε τραυματιστεί στο δεξί πίσω πόδι. Δυστυχώς είχε αρχίσει να μολύνεται και η πληγή του.
Οι νομάδες ζούν σε σκηνές Ger, τις οποίες μπορούν να κατεβάσουν σε μια μέρα και να την μεταφέρουν όπου θέλουν, ανάλογα με τις συνθήκες, το κυνήγι αετών κ.ά. Μείναμε μια μέρα εκεί, όπου η σόμπα στην μέση μας κρατούσε την θερμότητα, αλλά και μπορούσαμε να μαγειρέψουμε.
Ένα μωρό, ντυμένο με παραδοσιακά, Μογγολικά ρούχα, παίζει με τις πέτρες αμέριμνο.
Όλοι οι αετοί αφήνονται στην φύση όταν φτάσουν την ηλικία των 10 ετών, δηλαδή στην μέση της ζωής τους, ώστε να είναι ελεύθεροι να ανακαλύψουν νέα μέρη και να ζευγαρώσουν. Για να το αφήσουν ελεύθερο, ο κυνηγός ταξιδεύει μακριά και το αφήνει εκεί, ή ακόμα κρύβεται το βράδυ ώστε ο αετός να μην τον ακολουθήσει σπίτι.

Οι κυνηγοί αετών κυνηγούν τους χειμερινούς μήνες, και τους καλοκαιρινούς μεγαλώνουν τα μωρά των αετών. Κυνηγούν επίσης λαγούς και αλεπούδες. Όταν δουν έναν λύκο, συνήθως όλοι οι κυνηγοί ελευθερώνουν τους αετούς μαζί, ώστε να μην επιτεθεί σε κάποιο συγκεκριμένο αετό. Σχηματίζουν ομάδες, ανεβαίνουν στις κορυφές των βουνών, και μόλις οι αετοί τραυματίσουν το θήραμα, τότε κατεβαίνουν οι κυνηγοί να μαζέψουν το θήραμα, πριν το καταστρέψουν τελείως οι αετοί.

Ακολούθησε τα μαγικά ταξίδια της Seti Κοντούζογλου στο Instagram.

Ιανουάριος 25, 2019
12 Eίδη Γιόγκα : Τί είναι το κάθε είδος Γιόγκα?
You dont have permission to register