fbpx
Συνδέσου με το SomaPnevma
Facebook
Instagram
Youtube
Εγγραφή στο Newsletter
Pop-up Image

Καλωσήρθες στο SomaPnevma!

Εδώ θα βρείς χρήσιμες συμβουλές, ωραίες ιστορίες και ιδιαίτερα προϊόντα που σε εμπνέουν να ζεις ακόμα καλύτερα!

ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ
Τo SomaPnevma είναι ένα site & eshop που σε εμπνέει να ζεις ακόμα καλύτερα!
 • No products in the cart.

Τί είναι η Θεραπεία PRP;

Η χαλάρωση του δέρματος, οι μικρές ρυτίδες και η ποιότητα του δέρματος, ενδιαφέρει κάθε γυναίκα. Πλέον η θεραπεία PRP είναι ολοένα και πιο δημοφιλής, λόγω των άμεσων αποτελεσμάτων στα πρόσωπα των γυναικών. Βέβαια η χρήση του δικού μας αίματος για την ενεργοποίηση, επούλωση & αναδιαμόρφωση των ιστών, αποτελεί παράδειγμα της δύναμης της φύσης και του δικού μας οργανισμού.

Αποφασίσαμε να ρωτήσουμε λοιπόν τον Δερματολόγο Νάσο Παυλίδη, για την διαδικασία, τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα στην αντιγήρανση. Ο Νάσος Παυλίδης ειδικεύεται στην Επεμβατική, Κλινική & Αισθητική Δερματολογία, και βλέπει καθημερινά τα θετικά αποτελέσματα της μεθόδου PRP, στο μοντέρνο ιατρείο του στο κέντρο της Αθήνας.

Όσον αφορά την αντιγήρανση, ο συνδυασμός microneedling και PRP βοηθάει στη χαλάρωση του δέρματος, στην βελτίωση της όψης των μικρών ρυτίδων, στην εμφάνιση και στη ποιότητα του δέρματος.
Ερωτήσεις & Απαντήσεις με τον Νάσο Παυλίδη

Ερώτηση

Υπάρχει η τάση παγκοσμίως, οι γιατροί να χρησιμοποιούν το δικό μας αίμα για να μας θεραπεύσει. Τί συμβαίνει ακριβώς? Τί πλεονεκτήματα έχει το αίμα μας?

Απάντηση

ΝΑΣΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Η αναζήτηση νέων, αποτελεσματικών και εύκολα εφαρμοζόμενων θεραπειών έχει στρέψει την έρευνα στη χορήγηση αυτόλογων θεραπειών, μεταξύ των οποίων και το δικό μας αίμα και το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα. Το τελευταίο αποτελεί πλάσμα αίματος εμπλουτισμένο με αιμοπετάλια σε υψηλές συγκεντρώσεις, το οποίο προάγει την επούλωση και αναδιαμόρφωση των ιστών λόγω του μεγάλου αριθμού αυξητικών παραγόντων που απελευθερώνονται από τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια. Οι αυξηντικοί παράγοντες (PDGF, TGFβ1, TGFβ2, VEFG, EGF, HGF, FGF, FGF-9)  είναι έξω-κυτταρικές πρωτεϊνες που παράγονται σε διάφορα όργανα. Η ενεργοποίησή τους έχει σχέση με τον τραυματισμό, την ανάπλαση και την επούλωση και εμπλέκονται στην ανοσολογική απάντηση και στην φαγοκυττάρωση. Η χρήση των αυξητικών παραγόντων εφαρμόζεται για πάνω απο 15 χρόνια στη τραυματιολογία, σε κατάγματα οστών, στη γναθοχειρουργική, στην αθλητιατρική και σε άλλες ειδικότητες.

Η αποτελεσματικότητα του πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσμα ή αλλιως PRP (Platelet Rich Plasma) χορηγούμενο είτε ως μονοθεραπεία είτε συνδιαστικά με άλλες θεραπείες όμως Laser, microneedling, ραδιοσυχνότητες κ.α. έχει πολλές εφαρμογές και στη Δερματολογία όπως στην αντιμετώπιση αλωπεκίας, ουλών, ραβδώσεων, σκηροατροφικού λειχήνα, ελκών αλλά και για αισθητικούς λόγους έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας πολλών κλινικών μελετών. Οι αυξητικοί παράγοντες διεγείρουν την αναγέννηση των κερατινοκυττάρων και των ινοβλαστών καθώς και την παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου.

Ερώτηση

Σε περίπτωση που το πρόσωπό μας έχει καεί από τον ήλιο, η θεραπεία PRP πώς βοηθάει? Τί γίνεται με την ακμή?

Απάντηση

ΝΑΣΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και μετά από έγκαυμα το PRP μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση αλλά κυρίως στη αντιμετώπιση των ουλών από εγκαύματα. Το ίδιο συμβαίνει και με την ακμή. Δε βοηθάει στην ενεργό ακμή αλλά στα σημάδια την ακμής και τις ουλές που μπορεί να δημιουργηθούν αν δεν είναι έγκαιρη η θεραπεία της. Συγκεκριμένα ο συνδυασμός χρήσης Laser ή μικροβελόνων (microneedling) και PRP βοηθάει στην αναδιοργάνωση των ινών κολλαγόνου και στην αποδέσμευση αυξητικών παραγόντων που διεγείρουν την επούλωση, το σχηματισμό νέου κολλαγόνου, ελαστίνης και βελτίωση της όψης των ουλών ακμής.

Ερώτηση

Πώς γίνεται το πρόσωπό μας να φαίνεται υγιές και να βελτιώσουμε την αντιγήρανση?

Απάντηση

ΝΑΣΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Όσον αφορά την αντιγήρανση, μελέτες δείχνουν ότι ο συνδυασμός microneedling και PRP βοηθάει στη χαλάρωση του δέρματος, στην βελτίωση της όψης των μικρών ρυτίδων, στην εμφάνιση και στη ποιότητα του δέρματος στο 20-25% μετά από μόλις μια συνεδρία και στο 55-65% μετά από δύο συνεδρίες. Το αποτέλεσμα μετά από 2-5 συνεδρίες ανα μήνα είναι η αισθητή βελτίωση την υφής και της ελαστικότητας του δέρματος. Το δέρμα γίνεται πιο λαμπερό και η όψη του πιο υγιής και πιο νεανική.

Ερώτηση

Ποιά είναι η διαδικασία? Έχει άμεσο αποτέλεσμα? Είναι ασφαλές?

Απάντηση

ΝΑΣΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Η διαδικασία είναι απλή. Γίνεται λήψη περιφερειακού αίματος στο ιατρείο το οποίο εισάγεται σε πλαστικό σωλήνα φυγοκέντρισης εντός του οποίου περιέχεται αντιπηκτικο. Η πρώτη φυγοκέντριση είναι αργή προκειμένου να σχηματιστεί το πλάσμα και να μην καθιζάνουν τα αιμοπετάλια και πραγματοποιείται στα 200-600g, στους 20-22 0C για 10 λεπτά.

Γίνεται συλλογή του πλάσματος σε άλλο πλαστικό σωλήνα του οποίου δεν περιέχεται αντιπηκτικό και κάνουμε δεύτερη φυγοκέντριση όπου διακρίνεται ίζημα πάνω από το οποίο υπάρχει η λεπτή στιβάδα του PRP. Γίνεται συλλογή αυτού και προσθέτουμε θροβίνη ή χλωριούχο ασβέστιο και το PRP είναι έτοιμο για εφαρμογή.

Η έκκριση αυξητικών παραγόντων ξεκινά εντός 10 λεπτών από την ενεργοποίηση του PRP και εντός της επόμενης ώρας έχει απελευθερωθεί το 95% αυτών. Συνεπώς είναι σημαντικό το PRP να εφαρμοστεί στο δέρμα σε χρονικό διάστημα 10 λεπτών από την προετοιμασία του. Η θεραπεία αποφεύγεται σε ασθενείς με νοσήματα του αίματος, χρόνιες ηπατοπάθειες, εγκυμοσύνη και θηλασμό. Ο ασθενής δε θα πρέπει να λάβει αντιφλεγμονώδη ή αντιπηκτικά φάρμακα 5-7 ημέρες πριν και μετά τη θεραπεία.

Έχει επίσης βρεθεί ότι η θεραπεία αυτή είναι ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος αντιγήρανσης για όλους τους τύπους δέρματος με ελάχιστο κίνδυνο υπερμελάγχρωσης.

Ερώτηση

Πόσο επηρεάζει η διατροφή μας το δέρμα μας και το πρόσωπό μας?

Απάντηση

ΝΑΣΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Σημαντικές έρευνες έχουν καταδείξει τη σημασία διατροφής και των αντιοξειδωτικών και κάποιων συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών που σε συνεργασία μπορούν να προσφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στο πώς δείχνει και τι αίσθηση έχει το δέρμα, ακόμα και στον τρόπο που γερνάει.

Οι Βιταμίνες C και Ε είναι βασικά συστατικά του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο δέρμα. Ακόμα, δρώντας ως ισχυρά αντιοξειδωτικά περιορίζουν την επίδραση της UVB ακτινοβολίας στο δέρμα και βελτιώνουν την υφή του. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α μπορεί να κάνουν το δέρμα να φαίνεται ξηρό και εξασθενημένο, ενώ η τοπική επάλειψη με βιταμίνη Α (ρετινόλη) δείχνει να μειώνει τα σημάδια της φωτογήρανσης.

Η αυξημένη συγκέντρωση σεληνίου στο δέρμα έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την καταστροφική επίδραση του ηλίου στο δέρμα, καθώς έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ακμής, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, όπως και στην προστασία του DNA του κυττάρου. Το ασβέστιο βρίσκεται στις στιβάδες της επιδερμίδας και προστατεύει την υγρασία, διατηρώντας την στο εσωτερικό του δέρματος.

Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα προστατεύουν τη μεμβράνη των κυττάρων από την απώλεια νερού μέσα από το κύτταρο αλλά και από την εισροή τοξινών.  Και φυσικά το νερό, 8-10 ποτήρια καθαρό νερό ημερησίως βοηθούν στην ενυδάτωση και κάνουν το δέρμα να δείχνει λαμπερό και υγιές. Συμπληρωματικά, βοηθούν τα κύτταρα να κινούν τα θρεπτικά συστατικά μέσα στα κύτταρα και να απομακρύνουν τις τοξίνες που σχηματίζονται.

Τέλος, η καλύτερη ενυδάτωση επιτρέπει την καλύτερη αποβολή ιδρώτα που καθαρίζει τους δερματικούς πόρους. Συνοπτικά λοιπόν, για την υγεία του δέρματος, η διατροφή μας θα πρέπει να είναι ποικίλη, πλούσια σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ψάρια, παρθένο ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, καθώς και σε υγρά. Η σύνταξη ενός διαιτολογίου από κάποιο ειδικό διαιτολόγο, εκτός από τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία και την υγεία των οργάνων μας, μπορεί να ωφελήσει και το πώς δείχνουμε προς τα έξω, χωρίς να θέτει την υγεία μας σε κίνδυνο.

Ερώτηση

Ποιές είναι οι 10 συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθούμε κάθε μέρα στο σπίτι για καθαρό και όμορφο δέρμα?

Απάντηση

ΝΑΣΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Τα 10 μυστικά γενικής φροντίδας του δέρματος για πιο υγιές δέρμα από την Αμερικάνικη Δερματολογική εταιρία είναι:

 1. Φορέστε αντηλιακό κάθε μέρα πριν βγείτε σε εξωτερικό χώρο
 2. Μην καπνίζετε
 3. Να κάνετε τακτικούς ελέγχους για καρκίνο του δέρματος
 4. Χρησιμοποιήστε ένα self-tan αν θέλετε να δείχετε μαυρισμένοι
 5. Χρησιμοποιήστε δερματικά προϊόντα που ταιριάζουν με τις ανάγκες του δέρματός σας
 6. Προσπαθήστε να μην τρίβετε το δέρμα σας
 7. Να πλένετε το πρόσωπό σας όταν ξυπνάτε, πριν κοιμηθείτε και εάν ιδρώσετε
 8. Να πλένετε απαλά το πρόσωπό σας
 9. Να έχετε λιγότερο άγχος
 10. Να επισκεφτείτε δερματολόγο εάν δεν σας αρέσει κάτι στο δέρμα σας

Ο Αθανάσιος Ι. Παυλίδης (Νάσος) γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Είναι Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιμελητής στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, επιστημονικός συνεργάτης της Δερματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ρώμης “Tor Vergata” και κατέχει ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι. 

November 27, 2018
Κατάψυξη Ωαρίων πριν να είναι Αργά
Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή, ποιά είναι διαδικασία και τί χρειάζεται να ξέρεις; Η...
December 2, 2018
Πώς οι Γυναίκες μπορούν να Δημιουργήσουν – και να Αναπτύξουν – το Personal Brand τους
Κάθε μέρα έχεις την ευκαιρία να σχηματίσεις την γνώμη που έχουν οι άλλοι για...
You dont have permission to register