fbpx
Συνδέσου με το SomaPnevma
Facebook
Instagram
Youtube
Εγγραφή στο Newsletter
Pop-up Image

Καλωσήρθες στο SomaPnevma!

Εδώ θα βρείς χρήσιμες συμβουλές, ωραίες ιστορίες και ιδιαίτερα προϊόντα που σε εμπνέουν να ζεις ακόμα καλύτερα!

ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ
Τo SomaPnevma είναι ένα site & eshop που σε εμπνέει να ζεις ακόμα καλύτερα!
 • No products in the cart.

Βιοδυναμικά/Βιολογικά/Φυσικά Κρασιά: Ποιά η διαφορά;

Από το σταφύλι στο μπουκάλι, και μετά στο ποτήρι. Πόσες διαδικασίες χρειάζονται κάθε φορά; Και πώς η επεξεργασία του σταφυλιού επηρεάζει το κάθε κρασί? Πλέον, οι ουσίες και οι τεχνικές παρεμβάσεις διαμορφώνουν την ποιότητα, τον τύπο και την εμπειρία του κρασιού. Θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για τα βιοδυναμικά, τα βιολογικά και τα φυσικά κρασιά. Κάναμε έρευνα και γνωρίσαμε την Μελίνα Αντωνοπούλου.

Βρεθήκαμε λοιπόν με μια γυναίκα που ξέρει πολύ καλά τα κρασιά. Όχι μόνο τα Ελληνικά, αλλά ιδιαίτερα τα Ιταλικά. Είναι πιστοποιημένη στο 4ο επίπεδο Wines & Spirits, και η εμπειρία της πλέον είναι ξεχωριστή, για να προτείνει, να απολαύσει και να μοιραστεί ένα κρασί. Διάβασε την συνέντευξη με την Μελίνα Αντωνοπούλου, ιδρύτρια της εταιρείας Dameli Wines, που φέρνει ιδιαίτερα Ιταλικά κρασιά στην Ελλάδα, για να μπορούμε να απολαμβάνουμε την διαφορετικότητά τους.

Στην βιοδυναμική καλλιέργεια, εκτός από το βιολογικό κομμάτι, δημιουργείται ένα οικοσύστημα γύρω από το αμπέλι ώστε να ωφεληθεί με την βοήθεια της φύσης που το περικλείει.
Ερωτήσεις & Απαντήσεις με την Μελίνα Αντωνοπούλου

Ερώτηση

Υπάρχουν τόσα brands κρασιού εκεί έξω - γιατί αποφάσισες να δημιουργήσεις την εταιρεία Dameli Wines?

Απάντηση

ΜΕΛΙΝΑ: Όταν ξεκίνησα την εταιρεία δεν γνώριζα πολλά πράγματα για το κρασί. Στην πορεία κατάλαβα ότι όντως υπάρχουν πάρα πολλά brands κρασιού αλλά ο κόσμος συνέχεια ψάχνει για κάτι καινούργιο και διαφορετικό. Οπότε αποφάσισα να στήσω την εταιρεία μου έτσι ώστε να μπορώ να φέρνω κρασιά που δεν υπάρχουνε στην αγορά, που τα απολαμβάνω, τα υποστηρίζω και μου αρέσει να τα μοιράζομαι. 

Ερώτηση

Πώς διαχειρίζεσαι ποιές μάρκες κρασιού θα φέρεις στην Ελλάδα? Δοκιμάζεις και επιλέγεις εσύ όλα τα κρασιά που αντιπροσωπεύεις?

Απάντηση

ΜΕΛΙΝΑ: Κάθε χρόνο επισκέπτομαι η ίδια εκθέσεις στην Ιταλία, στις οποίες δοκιμάζω καινούργια κρασιά και γνωρίζω τους παραγωγούς τους.

Για να επιλέξω ένα κρασί πρέπει κυρίως να το απολαμβάνω η ίδια αλλά παίζουν και σημαντικό ρόλο οι άνθρωποι πίσω από αυτό και η ιστορία του.

Ερώτηση

Τί είναι αυτό που δεν ήξερες πριν ιδρύσεις την δική σου εταιρεία Dameli Wines, και έχεις μάθει σήμερα?

Απάντηση

ΜΕΛΙΝΑ:  Όσο περνάνε τα χρόνια καταλαβαίνω ότι ο κόσμος του κρασιού είναι ατελείωτος, έχει πάντα καινούργια πράγματα να μάθεις, να δοκιμάσεις και να εξερευνήσεις και αυτό είναι και η γοητεία του.

Όσον αφορά την δική μου δουλειά αυτό που έμαθα είναι ότι είναι καλό να κάνεις focus σε κάτι που ξέρεις καλά ώστε να μπορείς να το προωθείς. Γι αυτό οι επιλογές μου στα κρασιά είναι κυρίως από Ιταλία στην οποία έχω ζήσει χρόνια, έχω ιδιαίτερη σχέση και πάντα ψάχνω ευκαιρία να επιστρέψω. 

Ερώτηση

Ακούμε όλο και περισσότερο για τα βιολογικά, βιοδυναμικά και φυσικά κρασιά. Ποιά είνια η διαφορά τους στην καλλιέργεια και στην διαδικασία?

Απάντηση

ΜΕΛΙΝΑ: Ένα βιολογικό κρασί προέρχεται από κλήματα βιολογικής καλλιέργειας, δεν επιτρέπεται η χρήση καμίας χημική ουσίας (πχ. λιπάσματα) στο αμπέλι και κατά την οινοποίηση συνιστάται να μην χρησιμοποιούνται πρόσθετα. Υπάρχει όμως “ελευθερία” σε οινολογικές παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα στην οξύτητα, στην προσθήκη ζυμών εμπορίου ή στην προσθήκη θείου.

Στην βιοδυναμική καλλιέργεια, εκτός από το βιολογικό κομμάτι, δημιουργείται ένα οικοσύστημα γύρω από το αμπέλι ώστε να ωφεληθεί με την βοήθεια της φύσης που το περικλείει. Χρησιμοποιούνται επίσης φυτικά σκευάσματα που βοηθούν την ανάπτυξη του αμπελιού, και η καλλιέργεια του γίνεται σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο. Τέλος σε σχέση με το βιολογικό οι οινολογικές παρεμβάσεις περιορίζονται και η χρήση του θείου μειώνεται σημαντικά.

Τα φυσικά κρασιά πάνε ένα βήμα παρακάτω από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες και ακολουθούν την “μη επεμβατική” φιλοσοφία κατά την οποία απαγορεύεται η χρήση όλων των πρόσθετων ουσιών και τεχνικών παρεμβάσεων που μπορεί να τροποποιήσουν τον αρχικό χυμό του σταφυλιού.

Ερώτηση

Συνεργάζεσαι με τόσα κορυφαία εστιατόρια, ξενοδοχεία & μέρη στην Ελλάδα, δημιουργώντας την λίστα κρασιών τους, και προτείνοντας τα κρασιά που εισάγεις μέσω της Dameli Wines. Πως διαφέρουν οι προτιμήσεις των Ελλήνων και των Τουριστών, όταν παραγγέλνουν ένα καλό κρασί?

Απάντηση

ΜΕΛΙΝΑ: Μία βασική διαφορά που έχω παρατηρήσει στον μεταξύ των Ελλήνων και των Τουριστών είναι ότι συνήθως οι Έλληνες προτιμούν κρασιά που ξέρουν, δηλαδή μεγάλα ονόματα του Ελληνικού αμπελώνα που υπάρχουνε στα περισσότερα μαγαζιά. Από την άλλη μεριά οι τουρίστες που έρχονται στην χώρα μας συνήθως ψάχνουν το κάτι διαφορετικό, πιό μικρούς παραγωγούς, τοπικές ποικιλίες και κρασιά που μπορεί να μην τύχει να ξαναδοκιμάσουν. 

Ερώτηση

Κάποιοι λένε ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να πίνουμε φτηνό κρασί. Συμφωνείς?

Απάντηση

ΜΕΛΙΝΑ:  Το κρασί είναι μια απόλαυση. Η ποιότητα δεν είναι αναγκαστικά ανάλογη της τιμής, μπορείς να βρεις ένα πολύ καλό κρασί σε μία πολύ καλή τιμή.

Σημασία έχει το κρασί που θα ανοίξεις να το απολαύσεις μέχρι την τελευταία του σταγόνα, όποια κι αν είναι η τιμή του!  

Η Μελίνα Αντωνοπούλου είναι αντιπρόσωπος επιλεγμένων Ιταλικών Κρασιών στην Ελλάδα, τα οποία διαθέτει στα καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα. Έχει πιστοποίηση WSET Level 4 Diploma in Wines & Spirits. Συνήθως θα επιλέξει ένα ήπιο Pinot Grigio για ένα ελαφρύ γεύμα, ενώ θα προτιμήσει ένα Cabernet Frank για ένα ιδιαίτερο δείπνο. Ταξιδεύει συχνά στην Τοσκάνη και στην Φλωρεντία. Ακολούθησέ την στο Instagram για να παρακολουθείς τα ταξίδια της και τις συμβουλές για τα κρασιά.

July 7, 2018
Μηνάς Καφάτος: Τι είναι το Σύμπαν, τα Όνειρα, ο Χρόνος, ο Θάνατος & η Συνειδητότητα;
Συνέντευξη με τον Αστροφυσικό και Κοσμολόγο Μηνά Καφάτο. Μας εξηγεί τί είναι ο χρόνος,...
November 26, 2018
Εξόρμηση SomaPnevma: 24ώρες στο Ναύπλιο
Περπατήσαμε στα σοκάκια της παλαιάς πόλης, ανεβήκαμε στο κάστρο, μείναμε στο Grand Serai &...

Comments

 • Alen Smith

  Donec quam felis, ultricies nec, and pellentesque eu, pretium quis, sem. penatibus et magnis…
  dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis

  July 21, 2016
  • Alex Moore

   Donec quam felis, ultricies nec, and pellentesque eu, pretium quis, sem. penatibus et magnis, dis parturient montes

   July 21, 2016
 • Alen Smith

  Donec quam felis, ultricies nec, and pellentesque eu, pretium quis, sem. penatibus et magnis, dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Donec quam felis, ultricies nec, and pellentesque eu, pretium quis, sem.

  July 21, 2016
You dont have permission to register