fbpx
Συνδέσου με το SomaPnevma
Facebook
Instagram
Youtube
Εγγραφή στο Newsletter
Pop-up Image

Καλωσήρθες στο SomaPnevma!

Εδώ θα βρείς χρήσιμες συμβουλές, ωραίες ιστορίες και ιδιαίτερα προϊόντα που σε εμπνέουν να ζεις ακόμα καλύτερα!

ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ
Τo SomaPnevma είναι ένα site & eshop που σε εμπνέει να ζεις ακόμα καλύτερα!
 • No products in the cart.

Πώς είναι να δουλεύεις στην Amazon;

Ίσως το μόνο πλεονέκτημα των ολοένα και μειωμένων επαγγελματικών ευκαιριών στην Ελλάδα, είναι ότι πολλές γυναίκες έχουν στραφεί στο εξωτερικό, με σκοπό να εργαστούν σε κορυφαίες εταιρείς που διαμορφώνουν την επιχειρηματικότητα και δημιουργούν τις τάσεις στην παγκόσμια αγορά. Αποφασίσαμε όχι μόνο να τις επικροτούμε, αλλά να τις γνωρίζουμε από κοντά, να συζητάμε μαζί τους και να γράφουμε για εκείνες τις γυναίκες που μας εμπνεύουν.

Στο πανέμορφο Λουξεμβούργο, η Εριέττα Τοσίδη εργάζεται πυρετωδώς στην Amazon, και είναι υπεύθυνη για μια ολόκληρη προϊόντική κατηγορία στην Ευρώπη. Αφού σύλλεξε πολύτιμες εμπειρίες στον τομέα του Banking, του Retail και της επιχειρηματικότητας, αποφάσισε να εμπλουτίσει τις γνώσεις της στο INSEAD. Έκτοτε, έχοντας στην διάθεσή της τους πόρους ενός πρωτοπόρου, παγκόσμιου οργανισμού, όπως είναι αυτοί της Amazon, αναλαμβάνει δημιουργικά projects, που αντικατοπτρίζουν τον παραγωγικό συνδυασμό επιχειρηματικότητας μέσα σε ένα τεράστιο corporate οργανισμό.

Η αποτυχία αυξάνει την πιθανότητα επιτυχίας στην επόμενη προσπάθεια γιατί σου δίνει μοναδικά ερεθίσματα και μαθήματα που σε εξοπλίζουν για τις επόμενες «μάχες» με το επιχειρείν και με την τύχη.

Ερωτήσεις & Απαντήσεις με την Εριέττα Τοσίδη

Ερώτηση

Ποιά ήταν η ιστορία σου πριν επιλέξεις να εργαστείς στην Amazon?

Απάντηση

ΕΡΙΕΤΤΑ: Μεγάλωσα στην Αθήνα. Στα 18 μου μετακόμισα στο Λονδίνο για να σπουδάσω Μαθηματικά στο Imperial College London και αμέσως μετά τις σπουδές μου (ένα μήνα πριν κλίσω τα 21) ξεκίνησα να δουλεύω ως Trader συναλλάγματος στην HSBC Ελλάδος. Σύντομα (3 χρόνια αργότερα) κατάλαβα πως ο Τραπεζικός χώρος δεν είναι το περιβάλλον στο οποίο ήθελα να εξελλιχθώ και έτσι ξεκίνησα τη δική μου εταιρία στο χώρο του λιανικού και διαδικτυακού εμπορίου. 

Αργότερα επέκτεινα την επιχειρηματική μου δραστηριότητα παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε startups και ταλαντούχους δημιουργούς/νέους επιχειρηματίες, πράγμα που αγάπησα πολύ. Μετά από 9 χρόνια εργασιακής εμπειρίας απόφασισα να ξαναγυρίσω στο εξωτερικό και στο corporate περιβάλλον και έτσι έφυγα από την Ελλάδα ξανά για να κάνω το MBA μου στο INSEAD στη Γαλλία.

Ερώτηση

Τώρα ζεις στο Λουξεμβούργο. Περιέγραψέ μας την καθημερινότητα σου στα γραφεία της Amazon.

Απάντηση

ΕΡΙΕΤΤΑ: Εργάζομαι στην ομάδα του Amazon Automotive και διαχειρίζομαι την προιόντική κατηγορία των Ανταλλακτικών Αυτοκινήτου για όλη την Ευρώπη. Συχνά μου λένε «Μα καλά δεν ήξερα οτι η Amazon πουλάει αυτοκίνητα» αλλά η αλήθεια είναι πως ναι πουλάει αυτοκίνητα (μέχρι στιγμής στην Ιταλία) όπως επίσης και ότιδήποτε άλλο έχει να κάνει με το αυτοκίνητο από λάδια μηχανής μέχρι δισκόφρενα και μπαταρίες. Ενώ έχω πολύ ξεκάθαρους στόχους σχετικά με τη δραστηριότητα και τις επιδόσεις του business που διαχειρίζομαι, ταυτόχρονα όμως έχω την ελευθερία να κινούμαι όπως εγώ κρίνω πως μπορώ να τους πετύχω έχοντας στη διάθεση μου τους πόρους ενός πρωτοπόρου, παγκόσμιου οργανισμού. 

Αυτό είναι που για εμένα κάνει το εργασιακό μας περιβάλλον μοναδικό καθώς συνδυάζει τα καλύτερα κομμάτια δύο πολύ διαφορετικών κόσμων: corporate & entrepreneurship. Περνάω 10-12 ώρες την ημέρα στο γραφείο και ταξιδεύω κατά μέσο όρο μία φορά την εβδομάδα εκτός Λουξεμβούργου. Κατά περιόδους εργάζομαι από τα διάφορα γραφεία της Amazon στην Ευρώπη όπως αυτά στο Λονδίνο και στο Παρίσι. 

Συνδυαλλάσομαι και συνεργάζομαι με ανθρώπους από όλον τον κόσμο ο καθένας από τους οποίους έχει κάτι διαφορετικό να δώσει στην ομάδα. Όλοι καλούμαστε καθημερινά να βγαίνουμε εκτός του μικρόκοσμου των άμεσων υποχρεώσεων μας και να σκεπτόμαστε πως μπορούμε βελτιώσουμε μία υπαρχουσα υπηρεσία ή να προτεινουμε κάτι καινοτόμο αποσκοπώντας στο να βελτιώσουμε την εμπειρία των πελατών μας. 

Το περιβάλλον είναι πολύ έντονο και αρκετά ανταγωνιστικό αλλά μέσα στα πλαίσια υγειούς ανταγωνισμού που ευνοεί τη δημιουργικότητα και την αποδοτικότητα όλων μας (ή τουλάχιστον όλων όσων νιώθουν άνετα να εργάζονται σε ένα δυναμικό και γρήγορο περιβάλλον με λιγότερες δομές και καθοδηγηση). Η ώρα περνάει εξαιρετικά γρήγορα με πολλαπλά meetings και, πάντα, άπειρα references σε data και ακρώνυμα που μόνο εμείς ξέρουμε τι σημαίνουν.

Ερώτηση

Είσαι άνθρωπος που κυνηγάς τα όνειρά σου. Ποιά θεωρείς ότι είναι τα πιο συχνά εμπόδια που βάζουν γενικά οι άνθρωποι στις σκέψεις τους, και δημιουργούν εμπόδια στο να πετύχουν τα όνειρά τους?

Απάντηση

ΕΡΙΕΤΤΑ: Δεν είναι εύκολο πράγμα να κυνηγήσεις το όνειρό σου, ειδικά όταν έχεις υποχρεώσεις που δεν σου επιτρέπουν να πάρεις ρίσκα. Δεν θα πω λοιπόν ότι το πιο συχνό εμπόδιο είναι ο φόβος της αποτυχίας – πράγμα το οποίο ήρθε στο μυαλό μου με το που σκέφτηκα την ερώτηση αυτή. Το πιο συχνό εμποδιο κατα την άποψη μου είναι η έλλειψη στρατηγικής και η προκατάληψη πως πολλές φορές τα όνειρά μας δεν είναι εφικτά, ως συνέπεια της έλλειψης στρατηγικής. 

Αν το σκεφτείς, κάθε ανθρώπινο όνειρο μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους φτάνει να εχουμε τη θέληση να σκεφτούμαι ποια είναι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Βρίσκοντας και καταλήγοντας στο «πώς», κάθε όνειρο μπορεί να φανεί πιο προσιτό. Είχα την τύχη να μεγαλώσω με γονείς που με έμαθαν να σκέφτομαι έτσι.

Ερώτηση

Ποιά χαρακτηριστικά της εργασιακής κουλτούρας της Amazon θα πρότεινες να υοθετήσουν περισσότερο οι μικρές - αλλά και μεγαλύτερες - Ελληνικές εταιρείες?

Απάντηση

ΕΡΙΕΤΤΑ: Αυτό που ονομάζουμε customer obsession. Τα πάντα στην Amazon αρχίζουν και τελειώνουν
με την ερώτηση «Λύνουμε κάποιο customer need?», μία διαδικασία που ονομάζουμε «working backwards». 

Με πολύ απλά λόγια, αντί να ξεκινάμε με μία ιδέα ή ένα προιόν και το στόχο να το βρούμε τον καλύτερο τρόπο να την/το διαθέσουμε στην αγορά (όπως γίνεται στις περισσότερες επιχειρήσεις), ξεκινάμε με την ανάγκη του καταναλωτή και we work backwards για να δημιουργήσουμε μία λύση/υπηρεσία/προϊόν που απαντάει σε αυτή την ανάγκη. Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα μπορεί να αναφερθεί σε αυτό το άρθρο που μιλάει για το μηχανισμό που χρησιμοποιεί η Amazon για να εδραιώσει αυτή την
προσέγγιση.

Ερώτηση

Η Amazon πιστεύει ότι η αποτυχία είναι απαραίτητο συστατικό της καινοτομίας. Δεν είναι επιλογή, είναι προϋπόθεση. Θεωρεί ότι το να αποτύχεις νωρίς είναι καλό, ώστε να ξαναπροσπαθήσεις διαφορετικά μέχρι να το πετύχεις. Συμφωνείς?

Απάντηση

ΕΡΙΕΤΤΑ: Πράγματι. Αν το σκεφτείς με απλά μαθηματικά, η αποτυχία αυξάνει την πιθανότητα επιτυχίας στην επόμενη προσπαθεια γιατί σου δίνει μοναδικά ερεθισματα και μαθήματα που σε εξοπλίζουν για τις επόμενες «μάχες» με το επιχειρείν και με την τύχη.

Ερώτηση

Ποιό συμβάν μέχρι τώρα στην ζωή σου είχε την μεγαλύτερη επιρροή πάνω σου?

Απάντηση

ΕΡΙΕΤΤΑ: Η πτώχευση της οικογενειακής μας επιχείρησης. Μία εμπειρία που διήρκησε πάνω από 6 χρόνια και από την οποία πήρα πολλά μαθήματα. Από τη μία ταρακούνησε την αυτοπεποίθηση μου και από την άλλη μου έδωσε μία μοναδική έκθεση σε επιχειρηματικά προβλήματα και τρόπους επιλύσεων αυτών όπως επίσης και στην επιρροή που ασκεί η ψυχοσύνθεση μας στην ικανότητά να φέρνουμε αποτελέσματα, να είμαστε αποδοτικοί. 

Σήμερα πιστεύω ακόμα πιο πολύ στη δύναμη της θέλησης αλλά και στη βαρύτητα που έχει ο παράγοντας «τύχη» σε ό,τι κάνουμε και, όσο επίμονη κι αν είμαι, έχω αποδεχτεί τη σημασία του ότι πρέπει κάποιες φορές να αναγνωρίζουμε πότε we need to cut our losses and move on.

December 2, 2018
Πώς οι Γυναίκες μπορούν να Δημιουργήσουν – και να Αναπτύξουν – το Personal Brand τους
Κάθε μέρα έχεις την ευκαιρία να σχηματίσεις την γνώμη που έχουν οι άλλοι για...
December 3, 2018
Σολωμός μίσο με bok choy
Πιο εύκολο από ότι φαίνεται. Ετοίμασέ το σε ένα κάλεσμα και οι φίλοι σου...

Comments

 • Alen Smith

  Donec quam felis, ultricies nec, and pellentesque eu, pretium quis, sem. penatibus et magnis…
  dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis

  July 27, 2016
  • Alex Moore

   Donec quam felis, ultricies nec, and pellentesque eu, pretium quis, sem. penatibus et magnis, dis parturient montes

   July 27, 2016
 • Alen Smith

  Donec quam felis, ultricies nec, and pellentesque eu, pretium quis, sem. penatibus et magnis, dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Donec quam felis, ultricies nec, and pellentesque eu, pretium quis, sem.

  July 27, 2016
You dont have permission to register